Τι θα λέγατε σήμερα να φτιάξουμε χοιρινό κατσαρόλας? ...λουκουμάκι να λιώνει στο στόμα. Να διευκρινίσω ότι την συνταγή είδα σε ξένο τηλεοπτικό σόου και λόγω περιέργειας περισσότερο , παρακινήθηκα να την φτιάξω κ εγώ . Περιέργεια διότι περιλαμβάνει κάποιες ασυνήθιστες προσθήκες όπως σόδα κ σόγια . Για να ετοιμάσουμε την συνταγή μας θα χρειαστούμε ένα ολόκληρο χοιρινό μπούτι και μερικά ακόμα απλά υλικά. Α, και οπωσδήποτε χύτρα ταχύτητας !
YΛΙΚΑ:
για το φαγητό στη χύτρα:
YΛΙΚΑ:
για το φαγητό στη χύτρα:
- 1 ολόκληρο χοιρινό μπούτι χωρισμένο στα δύο
- 1 κρεμμύδι , 1 καρότο , 1 κλωνάρι σέλερι , ½ κούπα πράσο
- 2 κσ βούτυρο
- 1/4 κγ baking soda
- 2κγ σόγια σως
- 1 κούπα ζωμό βοδινού ή κότας
- Αλάτι , πιπέρι
για την σάλτσα:
- τα λαχανικά από το βρασμό
- 1 κ σ βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Χωρίζουμε το μπούτι στα δύο με οδηγό την γραμμή του λίπους που ενώνει τα δύο κομμάτια. Αφαιρούμε το πάχος . Δένουμε με σπάγγο ή δεσιματάκια σιλικόνης το κρέας μας και το αλατοπιπερώνουμε. Κόβουμε τα λαχανικά μας σε χοντρά κομμάτια.
Στην χύτρα , λιώνουμε 2 κομμάτια βούτυρο (όχι να κάψει) και σωτάρουμε τα λαχανικά μας . Πασπαλίζουμε με την baking soda. Αφού καραμελώσουν , προσθέτουμε το ζωμό και ξύνουμε τον πάτο της κατσαρόλας . Πάνω στα λαχανικά , ξαπλώνουμε το κρέας , ραντίζουμε με την σόγια , κλείνουμε την χύτρα και από την στιγμή που θα σφυρίξει , χαμηλώνουμε τη φωτιά κ βράζουμε για 55 λεπτά. Μετά αποσύρουμε από τη φωτιά , περιμένουμε ένα δεκάλεπτο και ανοίγουμε . Βγάζουμε το κρέας και το βάζουμε σε πιατέλα καλυμμένο με αλουμινόχαρτο όσο ετοιμάζουμε την σάλτσα: Πολτοποιούμε τα λαχανικά μαζί με το ζουμί* , περνάμε από σουρωτήρι και μεταφέρουμε σε κατσαρολάκι όπου σε δυνατή φωτιά , κ αφού βάλουμε το βούτυρο, συμπυκνώνουμε το ζωμό σε σάλτσα.
*το ζουμί καλό είναι να το αφήσετε λίγο να σταθεί για να αφαιρέσετε το πολύ λίπος από την επιφάνειά του.
Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας. Από πάνω γαρνίρουμε με θυμάρι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι .
Να είστε γεροί και δυνατοί , καλή σας απόλαυση !
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου