Ο πιο συνηθισμένος τρόπος να μεταμφιέσουμε ένα κουνουπίδι είναι να το περιχύνουμε με μια σάλτσα μπεσαμέλ και να το γκρατινάρουμε στον φούρνο. Βέβαια αναλογικά αυξάνονται κ οι θερμίδες . Στις συνταγές μου η εξάλειψη του θερμιδικού φορτίου δεν αποτελεί προϋπόθεση , σίγουρα όμως δεν θέλω να «καπελώνεται» γευστικά το βασικό υλικό. Πάμε λοιπόν να δούμε μια διαφορετική προσέγγιση για το κουνουπίδι γκρατέν όπου η σάλτσα φτιάχνεται από το ίδιο το κουνουπίδι.
Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει και τις 2 κουταλιές βούτυρο, τοποθετούμε τα ψιλοκομμένα μέρη μαζί με λίγα ( 1 κούπα ) από τα ανθύλλια του κουνουπιδιού και τα βράζουμε , περίπου 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Έπειτα τα βάζουμε σε μπλέντερ και τα πολτοποιούμε μαζί με λίγο από το νερό που έβρασαν. Προσθέτουμε αλατοπίπερο , καγιέν κ τη μουστάρδα. Στο τέλος διαλύω το κορν φλάουρ σε λίγο κρύο νερό , το ρίχνω στο μίγμα μας και χτυπάω για λίγο ακόμα στο μπλέντερ.
ΨΗΣΙΜΟ: Στο ταψί που έχω ήδη τοποθετήσει το κουνουπίδι , περιχύνω με την σάλτσα , και πασπαλίζω από πάνω με το κραμπλ. Ψήνουμε σε φούρνο 190° με 200° C για 15 με 20 λεπτά ή μέχρι να αρχίζει να παίρνει σκούρο καφέ χρώμα η επιφάνεια.
ΥΛΙΚΑ:
- 1 μεγάλο κουνουπίδι
- 4 κσ βούτυρο
- 5 φέτες του τοστ, τριμμένες στο μούλτι
- ½ κούπα παρμεζάνα
- Αλάτι, πιπέρι
- Πιπέρι καγιέν
- 1κγ μουστάρδα σε σκόνη
- 1κγ κορν φλάουρ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Καθαρίζουμε το κουνουπίδι από τα εξωτερικά φύλλα κ αφαιρούμε τη ρίζα του . Την κρατάμε και την ψιλοκόβουμε. Τοποθετούμε το «κεφάλι» σε σταθερή επιφάνεια και το κόβουμε σε φέτες . Από τις φέτες αφαιρούμε τα σκληρά μέρη , τα κρατάμε και τα ψιλοκόβουμε. Τα μπουκέτα τα κρατάμε χωριστά.
Καθαρίζουμε το κουνουπίδι από τα εξωτερικά φύλλα κ αφαιρούμε τη ρίζα του . Την κρατάμε και την ψιλοκόβουμε. Τοποθετούμε το «κεφάλι» σε σταθερή επιφάνεια και το κόβουμε σε φέτες . Από τις φέτες αφαιρούμε τα σκληρά μέρη , τα κρατάμε και τα ψιλοκόβουμε. Τα μπουκέτα τα κρατάμε χωριστά.
Η « ΣΑΛΤΣΑ»
Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει και τις 2 κουταλιές βούτυρο, τοποθετούμε τα ψιλοκομμένα μέρη μαζί με λίγα ( 1 κούπα ) από τα ανθύλλια του κουνουπιδιού και τα βράζουμε , περίπου 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Έπειτα τα βάζουμε σε μπλέντερ και τα πολτοποιούμε μαζί με λίγο από το νερό που έβρασαν. Προσθέτουμε αλατοπίπερο , καγιέν κ τη μουστάρδα. Στο τέλος διαλύω το κορν φλάουρ σε λίγο κρύο νερό , το ρίχνω στο μίγμα μας και χτυπάω για λίγο ακόμα στο μπλέντερ.
ΤΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ
Βράζω για ελάχιστα λεπτά τα μπουκέτα κουνουπιδιού , τα στραγγίζω και τα αλατοπιπερώνω. Τα στρώνω σε μικρό ταψί.
ΤΟ ΚΡΑΜΠΛ:
Στις 2 κουταλιές βούτυρο που απέμειναν , αφού ζεσταθεί σε τηγάνι , ρίχνω τα τριμματα του ψωμιού κ σωτάρω μέχρι να πάρουν ένα χρυσοκίτρινο προς καφετί χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσουν και ανακατεύουμε με την παρμεζάνα .
ΨΗΣΙΜΟ: Στο ταψί που έχω ήδη τοποθετήσει το κουνουπίδι , περιχύνω με την σάλτσα , και πασπαλίζω από πάνω με το κραμπλ. Ψήνουμε σε φούρνο 190° με 200° C για 15 με 20 λεπτά ή μέχρι να αρχίζει να παίρνει σκούρο καφέ χρώμα η επιφάνεια.
Καλή σας όρεξη!
*την συνταγή είδα στο επεισόδιο modern weeknight meals του America's Test Kitchen.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου