Πρώτη φορά ασχολήθηκα με την κινόα και συγκεκριμένα με τη λευκή.Δεν έχει γεύση που ξετρελαίνει , πρέπει να το δεις ως superfood , τρως,κάνει καλό στον οργανισμό σου και με την προσθήκη των λαχανικών ,το αποτέλεσμα είναι αποδεκτό. Ελπίζω μελλοντικά , να διευρύνω τις μαγειρικές μου γνώσεις σχετικά με το συγκεκριμένο υλικό , ώστε να το εξελίξω μαγειρικά. Αλλά τι είναι η κινόα? (ακολουθούν πληροφορίες από medicarevita.gr)
ΚΙΝΟΑ (επιστημονική ονομασία Chenopodium quinoa )
Αυτήν την φορά δεν θα δώσω ποσότητες υλικών καθώς ο καθένας μπορεί να τις διαμορφώσει ανάλογα με τις προτιμήσεις του.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ξεπλένουμε με πολύ νερό την κινόα μέχρι το νερό να φεύγει καθαρό. Σε κατσαρολάκι βράζουμε 2 κούπες αλατισμένο νερό και ρίχνουμε 1 κούπα κινόα , χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15 - 20 λεπτά με κλειστό καπάκι.
Σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο , σωτάρουμε μικρά καρέ καρότου και αφού ιδρώσουν , προσθέτουμε σέλερι σε ροδέλες , πιπεριά ψιλοκομμένη , λίγο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες. Όταν μαλακώσουν τα λαχανικά , αποσύρουμε από τη φωτιά ,αφήνουμε να κρυώσουν και ανακατεύουμε με την κινόα. Σερβίρουμε βάζοντας στη σαλάτα μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό , φρέσκο κρεμμυδάκι , και καρέ ντομάτας ( χωρίς υγρά κ σπόρους).Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Καλή επιτυχία!
ΚΙΝΟΑ (επιστημονική ονομασία Chenopodium quinoa )
Η κινόα ή κουϊνόα που προέρχεται από την Νότια Αμερική είναι θάμνος του οποίου οι σπόροι του τρώγονται και υπάρχουν σε πολλά χρώματα: άσπρο, κόκκινο, μαύρο αλλά και μπλε. Ανήκει στα ψευτο-δημητριακά.Θρεπτικά Συστατικά:Η κινόα περιέχει τα 9 απαραίτητα αμινοξέα για τον άνθρωπο, κάτι το οποίο σπάνια συναντάται σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα και θα μπορούσε να θεωρηθεί η διατροφική της αξία αντάξια τροφίμων ζωικής προέλευσης. Επιπλέον, λόγω της περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Είναι καλή πηγή φωσφόρου, μαγνησίου και σιδήρου. Είναι επίσης καλή πηγή ασβεστίου, και είναι κατάλληλο για όσους είναι χορτοφάγοι ή έχουν δυσανεξία στην λακτόζη. Αποτελεί τροφή ελεύθερη γλουτένης και δε δημιουργεί προβλήματα στην πέψη.
Αυτήν την φορά δεν θα δώσω ποσότητες υλικών καθώς ο καθένας μπορεί να τις διαμορφώσει ανάλογα με τις προτιμήσεις του.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ξεπλένουμε με πολύ νερό την κινόα μέχρι το νερό να φεύγει καθαρό. Σε κατσαρολάκι βράζουμε 2 κούπες αλατισμένο νερό και ρίχνουμε 1 κούπα κινόα , χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15 - 20 λεπτά με κλειστό καπάκι.
Σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο , σωτάρουμε μικρά καρέ καρότου και αφού ιδρώσουν , προσθέτουμε σέλερι σε ροδέλες , πιπεριά ψιλοκομμένη , λίγο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες. Όταν μαλακώσουν τα λαχανικά , αποσύρουμε από τη φωτιά ,αφήνουμε να κρυώσουν και ανακατεύουμε με την κινόα. Σερβίρουμε βάζοντας στη σαλάτα μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό , φρέσκο κρεμμυδάκι , και καρέ ντομάτας ( χωρίς υγρά κ σπόρους).Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Καλή επιτυχία!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου