ΣΟΛΩΜΟΣ ΜΕ ΓΛΑΣΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

Ο σολωμός είναι ένα ιδιαίτερο γευστικά ψάρι με με μεγάλη θρεπτική αξία όμως απαιτεί προσοχή στη διαχείρισή του! Πότε θεωρείται επιτυχημένο το ψήσιμο του σολωμού ? κατ' αρχάς ο σολωμός (όπως και ο τόνος) έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και προτιμάται από άτομα που αθλούνται έντονα.Δεν πρέπει να ψήνεται σε πολύ υψηλή θερμοκρασία γιατί τότε «ασπρίζει» δλδ πήζει και βγαίνει προς τα έξω η πρωτεΐνη του ψαριού συμπαρασύροντας την υγρασία, αφήνοντας στεγνό το εσωτερικό. Καθώς μιλάμε για ένα ήδη λιπαρό ψάρι , το έξτρα λάδι που χρησιμοποιούμε είναι ελάχιστο. Το γλάσο που επιλέγω είναι αυτό του πορτοκαλιού γιατί είναι φρουτώδες και αρκετά γλυκό. Ωστόσο , ανάλογα με τις προτιμήσεις σας , μπορείτε να διαφοροποιήσετε τις αναλογίες για να προσδώσετε περισσότερη οξύτητα ή ένταση.

Σολωμός με γλάσο πορτοκαλιού


ΥΛΙΚΑ:

ΓΙΑ ΤΟ ΨΑΡΙ:

  • 4 φέτες σολωμού 
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
  • λίγο αλάτι 
  • 1 κγ καστανή ζάχαρη
  • 1/4 κγ κορν φλαόυρ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι 
ΓΛΑΣΟ: 
  • το χυμό από ένα πορτοκάλι και το ξύσμα του
  • 1 κσ σόγια σως
  • 1κσ ξύδι από λευκό κρασί 
  • 1 κσ μουστάρδα 
  • 3/4 κ σ κορν φλάουρ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε κατσαρολάκι ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το γλάσο και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει ελαφρά.
Απλώνουμε τις φέτες του σολωμού (δέρμα κάτω) σε επιφάνεια και στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Πασπαλίζουμε με πιπέρι τις φέτες . Στο μεταξύ σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλάτι , τη ζάχαρη ,το κορν φλάουρ και απλώνουμε πάνω στις φέτες. Σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε το λάδι και μόλις ζεσταθεί , τοποθετούμε το ψάρι μας με το δέρμα προς τα επάνω. Μετά από 1 λεπτό , γυρνάμε κ από την άλλη και συνεχίζουμε γι άλλο ένα λεπτό. Βγάζουμε τα κομμάτια και τα αλείφουμε με το γλάσο που έχουμε ετοιμάσει και τα μεταφέρουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C όπου τα ψήνουμε για 8 με 10 λεπτά.
Ραντίζουμε με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
Καλά μαγειρέματα !

Σχόλια