Καιρό έψαχνα ένα γλύκισμα κάπως διαφορετικό και η αλήθεια είναι πως δεν διαθέτω απεριόριστο χρόνο για να ψάχνω συνταγές. Έπεσα πάνω στην συγκεκριμένη παρακολουθώντας ένα ξένο σόου μαγειρικής και αμέσως τέθηκε σε εφαρμογή 😃 Έχουμε λοιπόν αφράτα σουδάκια γεμιστά με μους λεμονιού που «ξαπλώνουν» σε λεπτό στρώμα κρέμας λεμονιού και χώμα μπισκότου ενώ την κορυφή στολίζει ιταλική μαρέγκα που έχουμε καραμελώσει με φλόγιστρο. Η οξύτητα του λεμονιού μπορεί να μετριαστεί στις επιμέρους παρασκευές αλλά προτείνω να μην την μεταβάλετε διότι θα χαθεί ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του γλυκίσματος.
ΥΛΙΚΑ:
για το χώμα:
ΥΛΙΚΑ:
για το χώμα:
- 100 γρ καστανή ζάχαρη
- 75 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 100 γρ αλεύρι
για τα σου:
- 100 γρ γάλα
- 100 γρ βούτυρο
- 2 γρ αλάτι
- 2 γρ ζάχαρη
- 100 γρ αλεύρι
- 4 μέτρια αυγά
κρέμα λεμονιού:
- 4 μεγάλα αυγά
- 80γρ βούτυρο
- χυμός από 3 λεμόνια
- 160 γρ ζάχαρη
- 1 φύλλο ζελατίνης μουσκεμένο σε κρύο νερό
μους λεμονιού:
- 200 γρ κρέμα γάλακτος χτυπημένη μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές
- κρέμα λεμονιού
Ιταλική μαρέγκα
- 250 γρ ζάχαρη
- ασπράδια από 2 μεγάλα αυγά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Για το χώμα χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη και αφού σχηματιστεί μια πάστα , ανακατεύουμε με το αλεύρι . Βάζουμε στο ψυγείο για λίγο , και μετά σχηματίζουμε μικρά μπαλάκια που ψήνουμε για 10 λεπτά στους 180°C. Τρίβουμε για να γίνει το χώμα.
Για τα σου: βάζουμε σε κατσαρολάκι το γάλα, βούτυρο, αλάτι , ζάχαρη και 100 ml νερό και μόλις βράσουν , αφαιρούμε από την φωτιά για να προσθέσουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε μέχρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Προσθέτουμε ένα , ένα τα αυγά και αφού σχηματιστεί η ζύμη , βάζουμε σε κορνέ, και βγάζουμε μέτριου μεγέθους μπαλάκια σε επιφάνεια ψησίματος που έχουμε επενδύσει με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε στους 180°C για 20 λεπτά , ανοίγουμε τον φούρνο και γυρίζουμε το ταψί ώστε τα πίσω σουδάκια να έρθουν μπροστά και συνεχίζουμε για 10 λεπτά ακόμα.
Για την κρέμα λεμονιού χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά. Σε κατσαρολάκι και σε μέτρια φωτιά βράζουμε τη ζάχαρη με τον χυμό λεμονιού μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αποσύρουμε από τη φωτιά κ ρίχνουμε στα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα για να μην ψηθεί το αυγό. Μεταφέρουμε ξανά στο κατσαρολάκι και στη φωτιά , μέχρι να πήξει το μίγμα. Αποσύρουμε πάλι και προσθέτουμε το βούτυρο και τη ζελατίνη ανακατεύοντας για να διαλυθούν . Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
Για τη μους : ξεχωρίζουμε ένα μέρος από την κρέμα λεμονιού και ενσωματώνουμε με απαλές , κυκλικές κινήσεις την κρέμα γάλακτος. Αναλογία κρέμας - σαντιγί κατά την προτίμησή σας.
Για την ιταλική μαρέγκα βράζουμε τη ζάχαρη με 80ml νερό μέχρι τους 120°C. Στο μεταξύ χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να αφρατέψουν και αρχίζουμε να ρίχνουμε με λεπτή ροή το σιρόπι. Συνεχίζουμε μέχρι να σφίξει η μαρέγκα.
Για το στήσιμο : μια λεπτή στρώση κρέμας λεμονιού , γεμίζω τα σου με τη μους ( από την κάτω πλευρά ) κ τοποθετώ πάνω στην κρέμα. Γαρνίρω με το τριμμένο μπισκότο και στην κορυφή , κενέλ ιταλικής μαρέγκας που καψαλίζω.
Εnjoy!
Για το χώμα χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη και αφού σχηματιστεί μια πάστα , ανακατεύουμε με το αλεύρι . Βάζουμε στο ψυγείο για λίγο , και μετά σχηματίζουμε μικρά μπαλάκια που ψήνουμε για 10 λεπτά στους 180°C. Τρίβουμε για να γίνει το χώμα.
Για τα σου: βάζουμε σε κατσαρολάκι το γάλα, βούτυρο, αλάτι , ζάχαρη και 100 ml νερό και μόλις βράσουν , αφαιρούμε από την φωτιά για να προσθέσουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε μέχρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Προσθέτουμε ένα , ένα τα αυγά και αφού σχηματιστεί η ζύμη , βάζουμε σε κορνέ, και βγάζουμε μέτριου μεγέθους μπαλάκια σε επιφάνεια ψησίματος που έχουμε επενδύσει με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε στους 180°C για 20 λεπτά , ανοίγουμε τον φούρνο και γυρίζουμε το ταψί ώστε τα πίσω σουδάκια να έρθουν μπροστά και συνεχίζουμε για 10 λεπτά ακόμα.
Για την κρέμα λεμονιού χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά. Σε κατσαρολάκι και σε μέτρια φωτιά βράζουμε τη ζάχαρη με τον χυμό λεμονιού μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αποσύρουμε από τη φωτιά κ ρίχνουμε στα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα για να μην ψηθεί το αυγό. Μεταφέρουμε ξανά στο κατσαρολάκι και στη φωτιά , μέχρι να πήξει το μίγμα. Αποσύρουμε πάλι και προσθέτουμε το βούτυρο και τη ζελατίνη ανακατεύοντας για να διαλυθούν . Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
Για τη μους : ξεχωρίζουμε ένα μέρος από την κρέμα λεμονιού και ενσωματώνουμε με απαλές , κυκλικές κινήσεις την κρέμα γάλακτος. Αναλογία κρέμας - σαντιγί κατά την προτίμησή σας.
Για την ιταλική μαρέγκα βράζουμε τη ζάχαρη με 80ml νερό μέχρι τους 120°C. Στο μεταξύ χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να αφρατέψουν και αρχίζουμε να ρίχνουμε με λεπτή ροή το σιρόπι. Συνεχίζουμε μέχρι να σφίξει η μαρέγκα.
Για το στήσιμο : μια λεπτή στρώση κρέμας λεμονιού , γεμίζω τα σου με τη μους ( από την κάτω πλευρά ) κ τοποθετώ πάνω στην κρέμα. Γαρνίρω με το τριμμένο μπισκότο και στην κορυφή , κενέλ ιταλικής μαρέγκας που καψαλίζω.
Εnjoy!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου