ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΚΑΠΑΡΗ Κ ΕΛΙΕΣ

Η σημερινή μας συνταγή είναι παραλλαγή της λατινικής Αrroz con Pollo με τη διαφορά να έγκειται στην παράλειψη ορισμένων υλικών που είναι δυσεύρετα στην περιοχή που διαμένω. Αν σας βρίσκονται όμως pimentos ( σε βάζο) μπορείτε να τα προσθέσετε στο τέλος για πιο αυθεντική γεύση. Επίσης στην παραδοσιακή version , το ρύζι βράζει στη σάλτσα μέσα σε γάστρα στο φούρνο και το κοτόπουλο τεμαχίζεται για να σερβιριστεί . Η συνταγή που ακολουθεί  είναι για 2 άτομα.


ΥΛΙΚΑ:

  • 2 μπούτια κοτόπουλου (με την πέτσα) 
  • 3 μικρές σκελίδες σκόρδου
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι λευκό
  •  αλάτι
  • Πιπέρι
  • ½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά κόκκινη , πράσινη, ό,τι έχετε σε λωρίδες
  • Μπούκοβο
  • 1 κούπα ζωμό κότας
  • 1 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας
  • ⅓ κούπας ολόκληρα αποφλοιωμένα ντοματάκια που τα σπάω με το χέρι 
  • Ζεστό νερό 
  • Ελιές σε ροδέλες
  • 2 κουτ.σούπας κάπαρη ξαλμυρισμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Φτιάχνετε μια πάστα από το σκόρδο και 1 κ.γ. αλάτι , το ξύδι . τη ρίγανη και το πιπέρι και μαρινάρετε καλά τα μπουτάκια κοτόπουλου για περίπου ένα τέταρτο. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο στο τηγάνι και σε μέτρια θερμοκρασία για να σωτάρετε το κρεμμύδι, την πιπεριά και το μπούκοβο και τον πελτέ. Αφού ιδρώσουν τα λαχανικά τα σπρώχνετε στην περιφέρεια του σκεύους και στο κέντρο τοποθετείτε το κοτόπουλο με την πέτσα προς τα κάτω . Αφήνετε για 2 με 4 λεπτά και γυρνάτε από την άλλη το κρέας για άλλα 4 λεπτά. Ρίχνετε το ζωμό κότας, τα πολτοποιημένα ντοματάκια και αν χρειάζεται λίγο νερό.Αλατοπιπερώνετε, καλύπτετε με το καπάκι και σιγοβράζετε για 20 λεπτά.
Κατόπιν προσθέτετε την κάπαρη , τις ελιές και είτε συνεχίζετε να σιγοβράζετε ή τοποθετείτε το φαγητό στο φούρνο στους 170°C. Εγώ προτίμησα να τελειώσω την διαδικασία στο μάτι της κουζίνας.Ελέγχετε τακτικά μέχρι να ολοκληρωθεί το ψήσιμο και διορθώνετε τη γεύση αν χρειάζεται.
Σερβίρετε πάνω σε ρύζι . Εναλλακτικά βράζετε το ρύζι μέσα στη σάλτσα και το προσθέτετε όταν βάζετε την κάπαρη και τις ελιές αλλά θα πρέπει να συμπληρώσετε με νερό και αλάτι .

Καλή σας επιτυχία!

Σχόλια