ΤΑΡΤΑ ΑΛΜΥΡΗ ΜΕ ΡΙΚΟΤΑ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ


Καλοί κι αγαπημένοι φίλοι με ειδοποίησαν πως θα περάσουν το βράδυ να μας δουν και φυσικά έπρεπε να ετοιμάσω κάτι για να συνοδεύσει το κρασάκι μας. Το θέμα είναι πως η χοληστερίνη μας είναι στα ύψη και γι' αυτό το τελευταίο διάστημα αποφεύγω να κάνω πολλά πολλά . Ψάρεψα λοιπόν μια συνταγούλα για τάρτα που πιστεύω ότι δεν θα μας επιβαρύνει πολύ κι έχει όμορφη εμφάνιση. Συμπληρωματικά έκανα φέτες μπαγκέτας με tapenade κι μανιτάρια γεμιστά με σπανάκι.


ΥΛΙΚΑ:
  
Τάρτα:

  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • μισή κούπα βούτυρο παγωμένο κομμένο σε μικρά κομμάτια που τα άφησα για λίγο στην κατάψυξη
  • μια τσιμπιά ζάχαρη
  • μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
  • 6 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό

ΓΕΜΙΣΗ:

  • ρικότα
  • ντοματίνια κομμένα στα 4
  • παρμεζάνα τριμμένη στο λεπτό τρίφτη
  • κρέμα βαλσαμικού 
  • βασιλικός ψιλοκομμένος
  • πιπέρι
  • αλάτι αν χρειαστεί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς με αντιστάσεις.
Στο μούλτι βάζουμε την μια κούπα αλεύρι και το βούτυρο και χτυπάμε στιγμιαία μερικές φορές. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε μέχρι η ζύμη να ενώνεται όταν την πατάμε με τα δάχτυλα μας. Βάζουμε σε μεμβράνη και την μαζεύουμε σε μπάλα . Την αφήνουμε για μια ώρα στο ψυγείο. Την ανοίγουμε σε φύλλο , τη μεταφέρουμε στην ταρτιέρα που θα την ψήσουμε και τρυπάμε με πηρούνι, Καλύπτουμε μ' ένα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και βάρος(εγώ βάζω άβραστα φασόλια) και την ψήνουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να είναι σταθερή και μετά αφαιρούμε το χαρτί με το βάρος και ξαναβάζουμε στο φούρνο για 10 λεπτά ακόμα.
Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 190°C.
Aφού κρυώσει η βάση μας βάζουμε λίγη ρικότα , τα ντοματίνια με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, την υπόλοιπη ρικότα με την παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι και ραντίζουμε με κρέμα βαλσαμικού. 
Ψήνουμε για 20 περίπου λεπτά και αφού τη βγάλουμε από το φούρνο , βάζουμε τα μυρωδικά μας , ραντίζουμε με ελαιόλαδο και κρέμα βαλσαμικού.
Σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.

Φίλοι μου καλοί κι αγαπημένοι , σας περιμένω με χαρά, καλή επιτυχία σε όσους δοκιμάσουν την συνταγή. 





Σχόλια