Δοκιμή για γιορτινές συνταγές ! Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και τι πιο ωραίο από το να ανοίξουμε τα σπίτια μας και την καρδιά μας στους φίλους μας. Σήμερα κατέληξα σε μια ζύμη σφολιάτας που είναι σχετικά εύκολη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ένα σωρό εορτινές παρασκευές. Είχα προσπαθήσει και μέσα στο καλοκαίρι να τη φτιάξω αλλά στην μικρή ερασιτεχνική μου κουζίνα δεν πέτυχε. Περίμενα λοιπόν να αρχίσουν τα κρύα για να επιχειρήσω ξανά καθώς σ' αυτήν τη συνταγή πιστεύω πως το κρύο βοηθάει ώστε να μην λιώνει το βούτυρο κατά τη διαδικασία του ανοίγματος....Γεμίστε με ότι θέλετε ή χρησιμοποιήστε την ως βάση για μια τάρτα tatin.Καλές γιορτές!
ΥΛΙΚΑ:
- 245 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ κ. γ. αλάτι
- 210 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου πατημένο ώστε να σχηματίζει μια τετράγωνη πλάκα
- 40 γρ βούτυρο παγωμένο σε κύβους
- 130 ml νερό
- Αλεύρι για το πασπάλισμα κατά το άνοιγμα της ζύμης
- Μερέντα για τη γέμιση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Στο μικρό μπλέντερ βάζουμε το αλεύρι , το αλάτι και το παγωμένο βούτυρο και χτυπάμε μέχρι να σχηματίζονται μικροί κόκκοι. Ρίχνουμε το νερό και ομογενοποιούμε τη ζύμη χωρίς να παραζύμώσουμε. Βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
Ανοίγουμε σε μικρό φύλλο και στο κέντρο , βάζουμε το μαλακό βούτυρο. Ενώνουμε τις απέναντι άκρες και προκύπτει ένα τετράγωνο.
Πασπαλίζουμε με αλεύρι την επιφάνεια εργασίας και ανοίγουμε σε στενόμακρο φύλλο.Χωρίζουμε νοερά το φύλλο στα 3 .Διπλώνουμε το ⅓ προς το κέντρο ώστε να σκεπάσει μέχρι τα ⅔ και το καλύπτουμε με το ⅓ από την άλλη πλευρά κλείνοντας σα βιβλίο. Γυρνάμε κατά 90 μοίρες και ανοίγουμε ξανά. Κλείνουμε πάλι με τον ίδιο τρόπο και βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
Επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά τη διαδικασία του ανοίγματος-διπλώματος και στο τέλος ξανακλείνουμε φέρνοντας τη μισή ζύμη πάνω από την άλλη μισή. Βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
Ανοίγουμε στη διάσταση που επιθυμούμε. Κόβουμε σε τρίγωνα , κάνουμε μια μικρή τομή στη βάση , γεμίζουμε μ' ότι θέλουμε ( εγώ χρησιμοποίησα μερέντα) και ρολάρουμε να κλείσουν. Τα τοποθετούμε με την ένωση προς τα κάτω , σε ταψί .
Βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα, αλείφουμε με αυγό και ψήνουμε στους 180°C μέχρι να πάρουν χρώμα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου