Καλή χρονιά με υγεία για όλους . Μεταξύ άλλων ελπίζω ο καινούριος χρόνος να με βρει με ακόμα περισσότερη όρεξη για πρωτότυπες συνταγές ,γνωριμία κι εξοικείωση με νέα υλικά και αναβαθμισμένες τεχνικές. Για αρχή λοιπόν, αποφάσισα για πρώτη φορά να μαγειρέψω σπαράγγια και σήμερα σας παρουσιάζω δύο συνταγές, τον πουρέ και τα σωταρισμένα σπαράγγια που είναι ιδανικά συνοδευτικά για μια πρωτεΐνη όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση το κοτόπουλο. Χρησιμοποίησα ένα δέμα σπαραγγιών γι αυτήν την συνταγή.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Παίρνουμε ένα δεματάκι σπαράγγια και κόβουμε περίπου 2 εκατοστά από το κάτω μέρος τους. Δεν πετάμε τα κομμάτια αλλά τα φυλάμε για ένα ζωμό λαχανικών και δεν τα χρησιμοποιούμε στη συνταγή . Στη συνέχεια κόβουμε άλλα 2 εκατοστά από την βάση τους .Τα τελευταία αυτά τα κοβούμε σε πολύ λεπτές ροδέλες. Τώρα έχουμε τα μπαστούνια σπαραγγιών και τα τρίμματα.
ΠΟΥΡΕΣ ΣΠΑΡΑΓΓΙΩΝ
Σ' ένα τηγάνι και σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά , σωτάρουμε ψιλοκομμένο κρεμμύδι (προτιμώ το κόκκινο) και λίγο σκόρδο με 1 κ.γ. βούτυρο.Δεν θέλουμε να πάρουν χρώμα όποτε η φωτιά μας δεν πρέπει να είναι πολύ δυνατή. Ρίχνουμε αλάτι , πιπέρι και λίγο θυμάρι. Παρατηρούμε ότι αρχίζουν να μαλακώνουν. Προσθέτουμε λίγο ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου, περιμένουμε να πάρει βράση και κλείνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε το σκεύος κι αφήνουμε για 2 με 3 λεπτά.
Ανάβουμε πάλι το μάτι της κουζίνας σε μέτρια ένταση. Ρίχνουμε λίγη κρέμα γάλακτος και αφήνουμε να βράσει για λίγα λεπτά. Μεταφέρουμε το ζεστό μίγμα σε σκεύος και με το ραβδομπλέντερ , ξεκινώντας από πολύ χαμηλή ταχύτητα, χτυπάμε στιγμιαία και στην συνέχεια συνεχίζουμε ανεβάζοντας σταδιακά την ταχύτητα.Έτοιμος ο πουρές μας.
ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ ΣΩΤΕ
Αλατοπιπερώνουμε τα μπαστούνια σπαραγγιών. Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και τοποθετούμε τα σπαράγγια μας. Περιμένουμε περίπου 1½ λεπτό να πάρουν χρώμα και τα γυρνάμε από την άλλη. Τότε βάζουμε μερικά κομμάτια βούτυρο , περίπου 2 κουταλιές της σούπας και ψήνουμε μέχρι να πάρουν χρώμα. Ρίχνουμε λίγο ζωμό λαχανικών ίσα να καλύψει τον πάτο του σκεύους , περιμένουμε να πάρει μια βράση και κλείνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε για λίγα λεπτά. Έτοιμα τα σπαράγγια μας.
Καλή επιτυχία.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Παίρνουμε ένα δεματάκι σπαράγγια και κόβουμε περίπου 2 εκατοστά από το κάτω μέρος τους. Δεν πετάμε τα κομμάτια αλλά τα φυλάμε για ένα ζωμό λαχανικών και δεν τα χρησιμοποιούμε στη συνταγή . Στη συνέχεια κόβουμε άλλα 2 εκατοστά από την βάση τους .Τα τελευταία αυτά τα κοβούμε σε πολύ λεπτές ροδέλες. Τώρα έχουμε τα μπαστούνια σπαραγγιών και τα τρίμματα.
ΠΟΥΡΕΣ ΣΠΑΡΑΓΓΙΩΝ
Σ' ένα τηγάνι και σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά , σωτάρουμε ψιλοκομμένο κρεμμύδι (προτιμώ το κόκκινο) και λίγο σκόρδο με 1 κ.γ. βούτυρο.Δεν θέλουμε να πάρουν χρώμα όποτε η φωτιά μας δεν πρέπει να είναι πολύ δυνατή. Ρίχνουμε αλάτι , πιπέρι και λίγο θυμάρι. Παρατηρούμε ότι αρχίζουν να μαλακώνουν. Προσθέτουμε λίγο ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου, περιμένουμε να πάρει βράση και κλείνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε το σκεύος κι αφήνουμε για 2 με 3 λεπτά.
Ανάβουμε πάλι το μάτι της κουζίνας σε μέτρια ένταση. Ρίχνουμε λίγη κρέμα γάλακτος και αφήνουμε να βράσει για λίγα λεπτά. Μεταφέρουμε το ζεστό μίγμα σε σκεύος και με το ραβδομπλέντερ , ξεκινώντας από πολύ χαμηλή ταχύτητα, χτυπάμε στιγμιαία και στην συνέχεια συνεχίζουμε ανεβάζοντας σταδιακά την ταχύτητα.Έτοιμος ο πουρές μας.
ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ ΣΩΤΕ
Αλατοπιπερώνουμε τα μπαστούνια σπαραγγιών. Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και τοποθετούμε τα σπαράγγια μας. Περιμένουμε περίπου 1½ λεπτό να πάρουν χρώμα και τα γυρνάμε από την άλλη. Τότε βάζουμε μερικά κομμάτια βούτυρο , περίπου 2 κουταλιές της σούπας και ψήνουμε μέχρι να πάρουν χρώμα. Ρίχνουμε λίγο ζωμό λαχανικών ίσα να καλύψει τον πάτο του σκεύους , περιμένουμε να πάρει μια βράση και κλείνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε για λίγα λεπτά. Έτοιμα τα σπαράγγια μας.
Καλή επιτυχία.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου